photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Dla kandydata

wtorek 25.03.2014

OGRODNICTWO

CHARAKTERYSTYKA

Ogrodnictwo - laboratorium

Ogrodnictwo jest dziedziną nauki i praktyki rolniczej nastawioną na poprawę jakości życia człowieka; kształci specjalistów o szerokim profilu zawodowym, umożliwiając im zdobycie wszechstronnej wiedzy ogólnoprzyrodniczej i fachowej; w programie nauczania duży nacisk został położony na doskonalenie praktycznego stosowania zdobytej na zajęciach wiedzy z zakresu proekologicznych technologii produkcji ogrodniczej i marketingu, kształtowania krajobrazu i ochrony przyrody oraz wdrażania szeroko pojętego postępu naukowo-technicznego w ogrodnictwie ze szczególnym uwzględnieniem metod nowoczesnej biotechnologii roślin

ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW

chemia, biochemia, botanika, fizjologia roślin, genetyka i hodowla roślin, ekologia i ochrona środowiska, statystyka i doświadczalnictwo, gleboznawstwo, mikrobiologia, biotechnologia roślin, biologia molekularna, ekologia i ochrona środowiska, uprawa roli i żywienie roślin, sadownictwo, warzywnictwo i rośliny zielarskie, rośliny ozdobne, ochrona roślin, ekonomika i organizacja produkcji ogrodniczej, nasiennictwo, szkółkarstwo, zagospodarowanie terenów zieleni, ogrodnictwo zrównoważone, kształtowanie krajobrazu i ochrona przyrody, współczesne trendy w ogrodnictwie

 

 

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii produkcji ogrodniczej, ogrodnictwa zrównoważonego, zagospodarowania terenów zieleni, kształtowania krajobrazu i ochrony przyrody, organizacji pracy w przedsiębiorstwie ogrodniczym oraz kierowania zespołami ludzkimi, prowadzenia badań naukowych oraz wdrażania szeroko pojętego postępu naukowo-technicznego w ogrodnictwie

PERSPEKTYWY ZAWODOWE

Ogrodnictwo - szklarnia

Absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w specjalistycznych gospodarstwach ogrodniczych, przetwórstwie owocowo- -warzywnym, administracji, usługach i doradztwie ogrodniczym, instytucjach związanych z kształtowaniem i konserwacją terenów zieleni, instytutach badawczych, ośrodkach badawczo- rozwojowych oraz szkolnictwie

 

zobacz zasady rekrutacji

ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU

CHARAKTERYSTYKA

Architektura krajobrazu -plany

Architektura krajobrazu to kierunek rozwijający umiejętności kształtowania krajobrazu, z jednej strony – zgodnie z potrzebami użytkowymi, psychicznymi i biologicznymi człowieka, a z drugiej – w nawiązaniu do przyrodniczych, społecznych i kulturowych uwarunkowań kształtowanego obszaru; obejmuje działania planistyczne i projektowe, realizacyjne oraz pielęgnowanie krajobrazu od skali miejsca do skali regionu

ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW

studia I stopnia: matematyka, geometria wykreślna, biologia roślin, ekologia, historia sztuki, rysunek i rzeźba, drzewoznawstwo, rośliny zielne, historia sztuki ogrodowej, projektowanie obiektów architektury krajobrazu, budowa obiektów architektury krajobrazu, pielęgnowanie obiektów architektury krajobrazu

studia II stopnia: historia i teoria kształtowania przestrzeni, metodologia badań, socjologia i psychologia środowiskowa, techniki cyfrowe, planowanie przestrzenne, projektowanie krajobrazu miasta, projektowanie krajobrazu obszarów wiejskich, ochrona krajobrazu, inżynieria krajobrazu w zależności od poziomu i formy studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: projektowania krajobrazu, sztuki ogrodu i krajobrazu, urządzania i pielęgnowania krajobrazu

 

 

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwenci kierunku architektura krajobrazu posiadają wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, technicznych i sztuk pięknych, pozwalającą projektować, budować i pielęgnować obiekty architektury krajobrazu (tereny zagospodarowane na stałe lub tymczasowo, którym nadano określone wartości użytkowe i estetyczne, wykorzystując szatę roślinną i inne twory natury oraz dzieła ręki ludzkiej); w trakcie studiów II stopnia uzyskują wiedzę i umiejętności, pozwalające na kształtowanie krajobrazu w skali regionu, w tym obszarów prawnie chronionych, kształtowanie krajobrazu w skali planów miejscowych, w tym szczególnie w zakresie ochrony i rewitalizacji historycznych układów urbanistycznych i ruralistycznych, kształtowanie krajobrazu miejskiego i otwartego, w tym także w otoczeniu budowli inżynierskich; absolwenci studiów II stopnia potrafią twórczo wykorzystać swoją wiedzę i umiejętności, aby współdziałać z innymi specjalistami i kreować zrównoważone środowisko życia mieszkańców miast i wsi, chronić wartości przyrodnicze, kulturowe i tradycję miejsca

PERSPEKTYWY ZAWODOWE

Architektura krajobrazu - autocad

Absolwenci studiów I stopnia mogą podjąć pracę w jednostkach opracowujących projekty zagospodarowania obiektów architektury krajobrazu, jednostkach realizujących i pielęgnujących obiekty architektury krajobrazu, jednostkach administracji rządowej i samorządowej; absolwenci studiów II stopnia mogą podjąć pracę w jednostkach opracowujących strategie, studia i projekty planów zagospodarowania przestrzennego, projekty urbanistyczne i ruralistyczne, zarządach parków narodowych i krajobrazowych, instytutach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych

 

zobacz zasady rekrutacji

BIOTECHNOLOGIA

CHARAKTERYSTYKA

Biotechnologia - laboratorium

Kierunek biotechnologia doskonale wpisuje się w zapotrzebowanie gospodarki kraju; realizując swój program w ramach jednej z trzech specjalności, student ma możliwość wyboru przyszłej ścieżki zawodowej; program studiów składa się z bogatej oferty przedmiotów, w tym dużej liczby wybieranych przez studenta (fakultety); zajęcia z poszczególnych przedmiotów, również tych specjalistycznych, prowadzone są przez katedry różnych wydziałów, w oparciu o ich potencjał – kadrę dydaktyczną, sale wykładowe/ćwiczeniowe i aparaturę; niektóre przedmioty są realizowane przez pracowników dwóch, a nawet trzech katedr (także z różnych wydziałów), co wzbogaca treść przedstawianych zagadnień

ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW

studia I stopnia: biologia komórki, chemia organiczna, genetyka, fizjologia roślin, zwierząt, drobnoustrojów, inżynieria genetyczna, kultury komórkowe i tkankowe, biofizyka, mikrobiologia ogólna, roślin, weterynaryjna, immunologia rozrodu, projektowanie w AutoCad

studia II stopnia: statystyka i doświadczalnictwo, genomika funkcjonalna i strukturalna, biosensory, sterowanie i analiza procesów biotechnologicznych, bioetyka, genetyczne doskonalenie roślin, wybrane zagadnienia z biologii molekularnej roślin, genetyczne doskonalenie zwierząt, biotechnologia gamet i zarodków, metody diagnostyki mikrobiologicznej żywności, kultury starterowe w przemyśle spożywczym, chemia związków naturalnych, podstawy farmakologii i farmacji, ewolucjonizm molekularny, zastosowanie biotechnologii w diagnostyce chorób zwierząt, dodatki do żywności w zależności od poziomu i formy studiów studenci mogą poszerzać wiedzę w zakresie: biotechnologii w produkcji i ochronie zdrowia zwierząt, biotechnologii w produkcji roślinnej, biotechnologii w przemyśle spożywczym

 

 

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwenci posiadają spójną i szczegółową wiedzę na temat kluczowych aspektów biotechnologii; są w stanie wybrać, ocenić i zastosować podstawowe metody doświadczalne służące do badania istotnych obszarów w dziedzinie biotechnologii, chemii, biochemii, biofizyki, biologii molekularnej i nauk pokrewnych; potrafią zmodyfikować i przystosować znane metody analityczne do rozwiązania zadań inżynierskich związanych z różnymi etapami tworzenia produktu biotechnologicznego; potrafią zaprojektować, zgodnie z postawionymi założeniami, modyfikację cech organizmu biologicznego, warunki procesu związanego z namnażaniem materiału biologicznego, dobrać urządzenia i operacje jednostkowe związane z wydobywaniem, oczyszczaniem, utrwalaniem bioproduktu

PERSPEKTYWY ZAWODOWE

Biotechnologia - fitotron

Absolwenci są przygotowani do pracy w jednostkach zaplecza naukowo-badawczego przemysłu biotechnologicznego i dziedzin pokrewnych, laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych oraz jednostkach projektowych zajmujących się procesami biotechnologicznymi; mają wpojone nawyki ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego oraz są przygotowani do podejmowania wyzwań badawczych

Pobierz infografikę:

Biotech_DniOtwarte_A4

zobacz zasady rekrutacji

OCHRONA ZDROWIA ROŚLIN

CHARAKTERYSTYKA

studia ochrona zdrowia roślin

Kierunek obejmuje szeroki zakres wiedzy na temat problemów związanych ze zdrowotnością roślin w uprawach ogrodniczych i rolniczych oraz zieleni miejskiej, wywołanych zaatakowaniem ich przez agrofagi oraz działaniem innych czynników, sprzyjających rozwojowi chorób fizjologicznych. Student zdobywa rzetelną wiedzę dotyczącą biologii, szkodliwości i metod identyfikacji patogenów, szkodników i chwastów. Absolwent rozumie interakcje między roślinami, fitofagami i ich wrogami naturalnymi oraz potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do ochrony zdrowia roślin, a tym samym do poprawienia jakości i zdrowotności produkowanej żywności. Kierunek kształtuje potrzebę stosowania profilaktyki oraz bezpiecznych metod ochrony roślin, opartych na znajomości biologii, ekologii i fizjologii czynników chorobotwórczych i szkodliwych. Zdobyta wiedza, a także kontakt z producentami w czasie praktyk, pozwoli absolwentowi kierunku Ochrona Zdrowia Roślin wyjść naprzeciw zadaniom postawionym przez Unię Europejską, ujętych Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r.

ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW

Agroekologia, mikroorganizmy chorobotwórcze, morfologia i anatomia zwierząt, fizjologia roślin, żywienie mineralne i choroby fizjologiczne roślin, diagnostyka entomologiczna i fitopatologiczna, środki ochrony roślin i produkty biobójcze, integrowana ochrona roślin przed szkodnikami, chorobami i chwastami, zwalczanie organizmów szkodliwych w uprawach ekologicznych, ekotoksykologia i ochrona środowiska, choroby roślin w terenach zurbanizowanych, entomologia i fitopatologia miejska, szkodniki i patogeny o znaczeniu sanitarnym, agrotechnika jako źródło stresu dla roślin, technika ochrony roślin, prawo w ochronie roślin, infrastruktura ekologiczna gospodarstw, biostymulatory w ochronie roślin, rośliny ogrodnicze w fitoremediacji.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwenci potrafią identyfikować patogeny roślin, szkodniki i chwasty wykorzystując tradycyjne metody diagnostyczne, jak również techniki oparte o najnowsze osiągnięcia fizjologii roślin, genetyki, biologii molekularnej i informatyki; posiadają wiedzę niezbędną do podejmowania właściwych działań w celu ich zwalczania w sposób skuteczny i bezpieczny dla środowiska oraz ekonomicznie uzasadniony, jednocześnie ograniczając działanie czynników szkodliwych; potrafią podejmować działania profilaktyczne z uwzględnieniem różnych form monitoringu i systemów wspomagania decyzji. W okresie studiów zdobywają świadomość znaczenia dla społeczeństwa i środowiska naturalnego zawodowej i etycznej odpowiedzialności za skutki wdrażanych metod ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami; posiadają wiedzę, umiejętności i kompetencje do pracy na różnych stanowiskach, zarówno operacyjnych, jak i kierowniczych w firmach związanych z ochroną roślin.

PERSPEKTYWY ZAWODOWE

studia ochrona zdrowia roślin - entomologia

Absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w gospodarstwie indywidualnym, w dużych gospodarstwach rolnych, w firmach usługowych zajmujących się ochroną roślin, w jednostkach naukowo-badawczych, uczelniach i instytutach naukowych, w szkolnictwie, w inspektoratach ochrony roślin i nasiennictwa oraz agendach UE nadzorujących system integrowanej ochrony roślin, w kwarantannowych punktach granicznych, w ogrodach botanicznych i arboretach, w firmach nasiennych i hodowlanych, w firmach zajmujących się produkcją oraz dystrybucją pestycydów i nawozów oraz w centrach ogrodniczych.

 

zobacz zasady rekrutacji

OZR_logo

 


Copyright © 2012 – Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW Webmaster